The Talent Shortage - Women standing with crossed arms in a manufacturing setting

Kompetens-
bristen

Drygt sex av tio svenska arbetsgivare, 64 procent, upplever att det är svårt att hitta kompetent personal. Det är den högsta siffran i undersökningens historia, kompetensbristen i Sverige har mer än fördubblats jämfört med för tio år sedan.

Alla verksamheter behöver i detta läget ha en kompetensstrategi. I ManpowerGroups kompetensbrist-undersökning, den största i sitt slag, kan du ta del av ny forskning om vad som lockar och får medarbetare att stanna, och hur önskemålen varierar beroende på ålder, kön och geografi. 

01

Kompetensbristen internationellt

Ny teknik och snabb omsättning av vilka kompetenser som behövs hotar idag många verksamheters produktivitet, effektivitet och framtida tillväxt. I Sverige i synnerhet - vi har en av de högsta siffrorna i världen. Här kan du ta reda på kompetensbristen i över 40 länder.

02

Bristyrken

Kompetensbristen är påtaglig och i Sverige är hantverkare, chaufförer, säljare och marknadsförare några av de yrken som arbetsgivare har svårast att rekrytera. Här är topplistan över bristyrken.

03

STORA ARBETSGIVARE HAR SVÅRAST

Ju större företag, desto svårare att hitta kompetens. Situationen är värst för storföretagen, men även mindre företag har svårt att rekrytera.

04

KÄNN DIN MÅLGRUPP

Anställdas önskemål och behov beror på var de befinner sig i sin karriär. Ta reda på vad medarbetare vill ha i olika faser av sin karriär och sitt liv. På så sätt kan du bli en mer attraktiv arbetsgivare.

Vad
prioriterar
medarbetarna?

Fler insikter om arbetslivet

LÖN & FÖRMÅNER 
är den största attraktionen och lojalitetsfaktorn för de under 65 år, oavsett kön. 

KARRIÄRSTÖD
81% av dem som har bedömts i tester säger sig ha högre arbetstillfredsställelse än andra. Använd data för personligt stöd och coachning.

UTVECKLING, ERFARENHET & UTBILDNING
Skapa en kultur av ständigt lärande. 79% av medarbetarna som får utbildning gillar sina jobb mer.

FLEXIBILITET 
och kontroll över kalendern är avgörande för anställdas välbefinnande.

SYFTE
Medarbetare vill vara stolta över vad de gör och vem de arbetar för. 

Fler insikter om arbetslivet

SÄKRA ER KOMPETENS

Ni behöver agera för att ha rätt kompetens idag och framåt i tiden på flera sätt. Fyra metoder ManpowerGroup rekommenderar är: bygg, köp, låna och växla.

SE FILMEN
1 BYGG
BYGG

Investera i lärande och utveckling

2 KÖP
KÖP

Hyr in rätt kompetens

3 LÅNA
LÅNA

Skapa nätverk av gig-jobbare

4 VÄXLA
VÄXLA

Växla till förändrade eller nya roller

SE FILMEN

TA VÅR HJÄLP

Ta kontakt med ManpowerGroup för en dialog om hur vi kan hjälpa din organisation att hitta och behålla den bästa talangerna.

Om undersökningen

ManpowerGroup har låtit genomföra två undersökningar, en om kompetensbristen och en om vad medarbetare prioriterar i arbetslivet. 

Reputation Leaders genomförde en kvantitativ global studie av 14 091 medarbetare i 15 länder i alla typer av branscher. De svarande var i åldrarna 18-79 år och omfattade heltidsarbetande (78%), deltidsarbetande (13%) och gig-jobbare (12%) från organisationer av alla storlekar och på alla nivåer. Undersökningen gjordes i Australien, Belgien, Frankrike, Tyskland, Indien, Israel, Italien, Japan, Mexiko, Nederländerna, Norge, Spanien, Sverige, Storbritannien och USA.

Infocorp genomförde kvantitativ forskning med 24 419 arbetsgivare i sex industrisektorer i 44 länder: Argentina, Australien, Österrike, Belgien, Brasilien, Bulgarien, Kanada, Kina, Colombia, Costa Rica, Kroatien, Tjeckien, Finland, Frankrike, Tyskland, Grekland, Guatemala, Hong Kong, Ungern, Indien, Irland, Israel, Italien, Japan, Mexiko, Nederländerna, Nya Zeeland, Norge, Panama, Peru, Polen, Portugal, Rumänien, Singapore, Slovakien, Slovenien, Sydafrika, Spanien, Sverige , Schweiz, Taiwan, Turkiet, Storbritannien och USA.