Ny prognos: Rekordmånga jobbtillfällen väntas i höst

Ny prognos: Rekordmånga jobbtillfällen väntas i höst

Nu vänder det – svenska arbetsgivare tror på en kraftigt ökad efterfrågan på arbetskraft under hösten. Sysselsättningstrenden ligger på hela +25 procent för det fjärde kvartalet 2021, den starkaste prognosen i Arbetsmarknadsbarometerns historia. Hotell- och restaurang är den bransch där sysselsättningen förväntas öka överlägset mest med en prognos på hela +53 procent, det visar ManpowerGroups Arbetsmarknadsbarometer.

MANP 8286  MG ManpowerGroup MEOS film Q4

 

– Att svenska arbetsgivare förväntar sig skapa rekordmånga jobbtillfällen i höst är oerhört goda nyheter. Det här pekar på en återhämtning för svensk arbetsmarknad, vilket är hoppfullt eftersom vi har en historiskt hög arbetslöshet på grund av pandemin, säger Mikael Jansson, vd för ManpowerGroup.

Svenska arbetsgivare ser ljust på framtiden och förväntar sig en kraftigt ökad efterfrågan på arbetskraft inför det fjärde kvartalet 2021. Sysselsättningstrenden ligger på +25 procent, vilket innebär den starkaste prognosen sedan pandemins start – och i undersökningens 18-åriga historia.

 

Prognosen är hela 12 procentenheter starkare än föregående kvartal, då sysselsättningstrenden låg på +13 procent. Jämfört med motsvarande period förra året är prognosen 25 procentenheter starkare, då svenska arbetsgivare inte förväntade sig någon jobbtillväxt överhuvudtaget med en nollprognos.

 

Rekordprognos för hotell- och restaurangbranschen

Samtliga branscher i Sverige lämnar positiva jobbprognoser, och främst är det arbetsgivare i hotell- och restaurangbranschen som tror på en riktig boom i jobbtillväxten. Sysselsättningstrenden ligger på hela +53 procent, vilket är goda nyheter för en av de branscher som drabbats hårdast under pandemin. För drygt ett år sedan, under tredje kvartalet 2020, var motsvarande siffra i stället -58 procent.

 

– Utmaningen för arbetsgivarna i hotell- och restaurangbranschen är nu att få tag på personal med rätt kompetens och erfarenhet. En del av de som förlorade jobbet efter pandemin har nu gått vidare till andra yrken eller studier, vilket gör det svårt att möta det skriande behovet på arbetskraft, säger Mikael Jansson.

 

Läs hela rapporten

 

 

 

Vill du kontakta oss?

Har du några frågor eller funderingar kring vårt kunskapsmaterial inom arbetsmarknad och trender?  Hör av dig så kontaktar vi dig inom kort.

Manpowergroup_blue_tranparency