Manpower Work Life - Drömjobbet 2021

Administratör toppar listan över svenska folkets drömjobb 2021. Var tionde kvinna har administratör överst på topplistan. På plats två kommer ingenjör, som är männens främsta drömjobb, och på tredje plats kommer säljare. Sammanlagt innehåller listan över svenskarnas drömjobb 103 olika yrken.

Årets drömjobb

Drömmer du också om ett nytt jobb som administratör, säljare eller ingenjör? Hitta ditt drömjobb via Jefferson Wells:

Läs mer och ansök här
Unga svenskar drömmer om att bli socionom

Socionom och kurator är de mest attraktiva yrkena på ungas lista över drömjobbet, tätt följt av ingenjör. Socionom och kurator är även de jobb som klättrar mest på listan över drömjobb när man slår ihop samtliga åldersgrupper.

Topplistan-1

Ekonomin viktigare faktor för drömjobbet efter pandemin

Varannan svensk, 48 procent, uppger att synen på drömjobbet har förändrats på grund av covid-19. Främst har ekonomiska faktorer som anställningstrygghet och hög lön blivit viktigare.

Möjligheten till personlig utveckling är fortsatt den viktigaste faktorn för drömarbetsplatsen, men chansen till hög lön har klättrat från plats 9 till plats 2 på rankningen jämfört med tidigare års Drömjobbsmätningar.

Vad lockar med drömjobbet alt 2

Unga mest optimistiska

Mest optimistiska till att de kommer att få drömjobbet är de unga. Hela 94 procent av unga svenskar tror att de kommer att nå sitt drömjobb – 57 procent svarar att de ”absolut” kommer att nå sitt drömjobb, och 37 procent att de ”kanske” kommer att nå det. I befolkningen som helhet är 86 procent optimistiska, vilket är en ökning med fem procentenheter sedan 2019.

Hitta din nästa IT- karriär via Experis: 

Lediga jobb inom IT

60020011_Bloggbilder_2500x1390_6

Anledningar till att det är svårt att få drömjobbet

På frågan om vad som utgör det största hindret för att nå drömjobbet uppger drygt var tredje svensk, 36 procent, att de inte har rätt kontakter. Andra vanliga hinder är bristande utbildning eller att det är för sent att börja om. ”Jag är inte tillräckligt motiverad” har klättrat från tionde till fjärde plats på listan.

Stor rörlighet på arbetsmarknaden 2021?

Sju av tio svenskar gick i början av året i tankar på att byta jobb. Det är möjligt att många sätter sina planer i verket under 2021, förutsatt att arbetsmarknaden tar fart igen och medarbetare upplever sig trygga nog att ta steget.

Funderar du också på att byta jobb? Läs mer och ansök här:

Lediga jobb hos Manpower

Planerar att byta jobb


Hela listan!

Topplistan kvinnor-män-2

 

Om ManpowerGroup Work Life

ManpowerGroup Work Life är Sveriges största arbetslivspanel och i februari/mars frågade Demoskop på uppdrag av ManpowerGroup 2 858 anställda, egenföretagare, arbetssökande och studerande om vilket som är just deras drömjobb.

MANP-7981-MP_Drömarbetsplatsen_Hero_banner_1400x400-textplatta