Manpower Work Life - Drömjobbet 2018 

Ingenjör toppar listan över svenska folkets drömjobb. Läraryrket är också populärt och kommer tillbaka till topplistan. Årets nykomlingar som drömyrke är programmerare och maskinoperatör. Manpower Work Life är Sveriges största arbetslivspanel och i den senaste undersökningen frågade vi 1812 anställda, egenföretagare, arbetssökande och studerande om vilket som är just deras drömjobb. 

Ladda ner faktablad här

Svenskarnas drömjobb

Jämfört med 2017 har ingenjör klättrat sig upp från andra till första plats på topplistan över svenskarnas drömjobb. Undersökningen visar att det framförallt är unga personer under 29 år som vill bli ingenjörer. 7 procent av männen vill bli ingenjör, respektive 4 procent av kvinnorna. Andra populära yrken är säljare, administratör och projektledare. Är du intresserad av lediga ingenjörsjobb via Experis?

Läs mer och ansök här

Image - Half Width 442x280.jpg

Drömjobbet - hela topplistan!

MP_Dromjobbet_Top10 STOR

Vad är det som lockar med drömjobbet?

Den frågan ställde vi till alla som svarat att deras nuvarande jobb inte är deras drömjobb. Allra viktigast är personlig utveckling, att jobbet är meningsfullt, viktigt och spännande.  Att drömjobbet ger hög status, är säkert och tryggt samt ger möjlighet till högre lön anses inte alls lika viktigt. Nästan var tredje student, 31 procent, uppger att det som lockar med drömjobbet är att det ger en möjlighet till att förbättra samhället. 

MP_Dromjobbet_Vad_lockar2

Hur många har drömjobbet idag?

35 procent av de tillfrågade uppger att deras nuvarande jobb är deras drömjobb eller ligger ganska nära sitt drömjobb. Störst skillnad ser vi bland egenföretagarna där hela 70 procent uppger att deras nuvarande jobb är, eller ligger ganska nära deras drömjobb. Även individer som arbetar i intresseorganisationer (41 procent) säger att deras nuvarande jobb är deras drömjobb. Letar du efter just ditt drömjobb? Läs mer och ansök här:

Lediga jobb hos Manpower

Image - Half Width 442x280.jpg

Anledningar till att det är svårt att få drömjobbet

Det största hindret för att få drömjobbet är att man upplever sig sakna rätt kontakter, att man tycker att det är för sent att börja om med en ny karriär, eller att man har fel utbildning. Att man saknar motivation eller fysiska begränsningar anses inte vara några hinder för att få drömjobbet. Här har Manpower har samlat sina bästa jobbsökartips om du behöver extra inspiration och hjälp på vägen till drömjobbet. 

MP_karta beskuren

 

Hur intressant är det att vara chef?

Av samtliga kategorier, baserat ålder, kön och titel svarar 37 procent av svenskarna att de drömmer om ett chefsjobb. Den drömmen minskar ju äldre man blir. Hela 51 procent av studenterna har en önskan om att bli chef. Läs mer om vad cheferna själva anser om att vara chef här:

Ladda ner faktablad om chefer

MP_Dromjobbet_Block_chef1 

Om Manpower Work Life

Manpower Work Life är Sveriges största arbetslivspanel. Sedan 2007 har vi varje år ställt frågor till svenska folket om deras syn på arbete, karriär och viktiga frågor som är kopplade till arbetslivet. Den senaste undersökningen genomfördes av Inizio på uppdrag av ManpowerGroup under april 2018 och omfattade anställda, egenföretagare, arbetssökande och studerande. 1 812 personer svarade på undersökningen.